Monday, January 8, 2007

kamcatka

evett sevgili arkadaslar bugunku dersimizin konusu kamcatka. simdi kamcatka nedir, yenir mi icilir mi diye sormayin, gerekli ve en detayli bilgileri sizlerle paylasmak icin karsinizdayim.

kamcatka bole rusyanin falan ustunde, japonyadan buyuk, cinden kucuk, allahin terk ettigi bir bolgede bulunan, 2 sehir ve bunlarin icindeki 16 ilce ve 44 kazadan olusan bir ulkedir. resmi dili kamcatca olup, turkceye de bir egilim gorulmektedir, zira kamcatca ve turkce birbirine cok yakin dillerdir. halkin %87sini kamcatlar, geri kalanini da kamcat turkleri olusturmaktadir. bu iki topluluk yillar icerisinden buyuk kaynasma gostererek sorunsuz bir bicimde yasamlarina devam etmektedirler.

kamcatka halkinin en onemli gecim kaynagi yer altindaki buyuk servetleri olan petroldur. bu ulke topraklarindan allah sizi inandirsin o kadar cok o kadar cok petrol cikar ki, bu insanlar bununla napicaklarini sasirmis haldedirler. petrolun diger ulkelere satilmasinin yanisira, ozel bir damitma yontemi ve kanallama sayesinde petrol toprak ustundeki agaclara verilerek bu agaclarin petrol agaclarina donusmesi saglanir. genc kamcatkalilar yazlari yaylalara cikar ve bu agaclarin golgesinde dinlenirler, bu sirada agaclarin genis yapraklarindan sip sip petrol damlar, genc kamcatkalilar da serinler. bu da elbette bir statu semboludur, agacindan daha cok petrol akanin daha zengin oldugu hic suphesiz apacik ortadadir.

diger bir gecim kaynagi ise yoreye ozgu bir zebze olan catcat'tir. patatesin yandan yemisi ve moru olarak tanimlayabilecegimiz bu zebze yine sadece kamcatka halkinin bildigi sir bir yontemle patates cipsine donusturulmekte ve tum dunyaya mor patates cipsi adi altinda ihrac edilmektedir. gectigimiz yillarda san francisco'daki dallamanin biri duz cipsleri boyayip bunlarin kamcatka mahsulu oldugunu soyleyip satmaya baslamis, ancak kamcatka ekonomi bakani olaya aninda el koymus ve kisiyi canli canli gommustur, bilmem hatirlarmisiniz. bu insanlar degerlerine de bu kadar sadiktir..

canli canli gommek deyince o zaman su noktayi da atlamayalim.yillar yillar once kamcatka ve hindistan ve kamcatka devletleri arasinda yasanmis olan bir savas sonucunda, kamcatkalilar ellerinde kalan hintlileri her zaman yaptiklari gibi denize dokmek yerine canli canli gommeyi tercih etmislerdir. iste bugun denir ki, kamcatkanin bu bereketli petrol yataklari da bu insanlarin kaniyla, caniiyla olusmustur. elbette ki hintli arkadaslarin kamcatka uzerinde etkisi buyuktur, ancak bunun gercekligi henuz kanitlanamamistir.

kamcatkanin resmi icecegi karpuz sarabidir. sarabin olusma asamasinda icine bir tam karpuzu dilimleyerek atilmasi suretiynen uretilen bu sarap da yine ihrac edilen, ancak cok zor bulunup cok pahaliya satilan bir maamuldur. bir ornek vermek gerekirse, hollandaya gidip absinth alan bir arkadasimiz, elbetteki kamcatkaya gittigindede hatatiki adi verilen bu karpuz sarabindan alacaktir. kamcatka genclerinin her daim favorisi ise dogal olarak alkollu olan petroldur. nasi olsa araba yok bari biz bunu icelim mantigiyla baslanan bu hareket tutmus, ve bugun kamcatkadaki tum barlardaki bir numarali icecek olmustur.

araba demisken, evet kamcatkada araba yoktur. cunku kendilerinin buna ihtiyaci yoktur. soyleki; simdi zaten az insan vardir, 30000 falan, e herkes birbirine yakin oturmaktadir, uzak bi yere gidecek olan da gazli ceketlerini giyerek gidebilir. gazli ceket dedigimiz sey de bildigimiz ceketin tabi yine petrolle (ama dikkatinizi cekerim cok az petrolle) calisan modelidir, dugmesine bastin mi ayaklarin yerden kesilir, hoooop uca uca gidersin, durmak istedigin yerde de dugmesine basarsin durur. son kamcatka seyahatimde bende almistim bitane, ilgilenenlere gosteerebilirim, evde duruyo.
gormus oldugunuz gibi kamcatkalilar, ozellikle kamcat turkleri teknolojiyle cok siki fiki can ciger kuzu sarmasi iliskisi icindedirler. dunyadaki ilk tup bebegi bir kamcat turku icat etmis, etmekle kalmayip bi suru insana evlat sahibi olma sansini vermistir, ne kadar buyuk sevap islemistir, kendisi bu ahir omrunde bilemez. bunun yanisira ilk naylon poseti, ilk laptopu ve ilk boru paca pantolonu da kamcatkalilar bulmustur.

kamcatkalilar marifetleri say say bitmez. ancak su da var ki, bugun aramizda dolasan bir cok insanda da kamcatka kani vardir, sadece tevazu eder ve gostermez. mesela mardinliyim diyen midyeciler, kastamonuluyum diyen kapicilar, urfaliyim diyen turkuculer, mutlaka biyerden kamcatkalidir.bu onlarin arasindaki paroladir, biz anlamayiz, ha kastamonu icinden mi deriz, adam bize ole bi bakar ki, bize de kal gelir. yaa..size de oldu dimi?

son olarak; kamcatkanin onumuzdeki 5 yillik kalkinma planinda turizmi artirmak adina, her iki sehire de starbucks acilmasi, her sabah acilisin kamcatka marsiyla yapilmasi (ki bunu nihat dogan geenizden ole bi soler ki insanin kamcatka icin kurban olasi gelir), kamcatka bayrakli tshirtlerin ihrac edilmesi, ve catcattan sikilanlar icin yeni bir zebze arayisina girmek bulunur. hayirlisi bakalim.

evet arkadaslar, bugunku dersimizde kamcatkayi tanimaya calistik, ama kamcatka ole bir hazinedir ki, yazmakla, okumakla bitmez. umariz bir gun, hepiniz bu sefer nail olur, o mukemmel ulkede bir sabah genizden gelen kamcatka marsiyla uyanmanin essiz tadina varirsiniz. saygilar.


bu yazi, kamcatka gazisi sonerli beyliye ithaf edilmistir.

No comments: