Monday, January 8, 2007

türk öğretmen tipi, değişenleri, bileşenleri.

tam 3 sene önce bi gece oturup ekşi sözluge ''türk öğretmen tipi'' diye bi başlık açıp, altına da liselerdeki kadın ve erkek hocaların nasıl göründüğünü inanılmaz ince ayrıntılarla yazmıştım..bikaç gün önce bu yazıların benim en iyilerimin arasına girdiğini görünce tekrar okudum, bi daha inanamadım kendime, nasıl üşenmemiş, nasıl uzata uzata yazmışım her detayı. bu sırada kardeşim bana da oku dedi, bende bi nefeste okudum ona hepsini, bitince verdiği tek yorumsa '' bizim okuldaki öğretmenler böölee diil kiiii..'' oldu.
zaman da değşimiş, okullarda, öğretmenlerin takım elbiselerinin rengi de. bakın biz nerde kalmıştık, bide allaşkına söleyin, sizin hiç mi böle hocalarınız yoktu?!

turkiye'de egitim veren okullarda gorevli olan, genele bakilacak olursa, cogunda ayni fiziksel ozellikleri, giyim kusami gorebilecegimiz ogretmen tipi..kadin ogretmenden baslayacak olursak:turk kadin hocalarimizin** cogunun giyimide etek ceket takim hakimdir. genelde etek diz alti, ceket de hafif bele oturmus, ama rahat bir gorunum sergilemektedir. bunun disinda, farkli sekillerde kazak, hirka, veya yelek+gomlek kombinasyonu da gorulebilir.(yelek el orgusu, gomlek beyazsa kucuk firfirli, renkliyse de kucuk cicek desenli) havalar biraz isindiginda sadece gomlek giymek, hatta ve hatta okula t-shirtle gelmek de gorulenler arasindadir. giysilere cogunlukla kahverengi tonlari, haki, bazen de siyah renk hakimdir ancak giysinin rengi ne olursa olsun, naylon corapta vazgecilmez renk koyu kahverengi veya ten rengidir. ayakkabilar kisiye gore degisiklik gosterse de cogunlukla az topuklu ya da topuksuz, koyu renk** ve rahattir. bu ayakkabilarin yerini kis aylarinda kalin ve kaba botlar ve cizmeler, yaz aylarinda ise daha ince ve zarif ayakkabilar, hatta sandaletler alir. turk tipi ogretmen cantasi genelde elde tasinan bir model ve yine kahverengi veya siyah renkte olur; fermuarliysa fermuar her daim aciktir, icinden bin tane dosya, kagit, kontrolu bitmemis sinav ,ivir zivir gorunur, ancak yaklasip yakindan incelemek biraz kasar. diger onemli bir olgu da, ogretmenlerimizin takilari, aksesuarlaridir. bayan ogretmenlerimizin cogunun bir elinde altin alyansi* digerinde de yine altin, bazen ufak tasli, bazen de tassiz, ama genelde cirkin bir yuzuk gorulebilir. bir kolda saat olmassa olmazdir, derste cikarip kursuye de konabilir icabinda; diger kolda da yine altin, hafif bol, ince, mutevazi bir bilezik olmasi cok muhtemeldir. bunarlin yaninda kupe de hocalar icin onemli bir aksesuardir. kupeler de yuzuk ve bilezige uymasa da altin ve kucuktur. gozluk takan ogretmenlerin bazilari gozluge zincir asarlar, habire tak cikar olmasin diye, digerleriyse cok sik kullanmiyorlarsa gozluk buna ihtiyac duymazlar..saclar cogunlukla kisa veya boyun hizasi, bazen rofleli, bazen de tamamen boyalidir. saclar kisaysa, annamadigim bi sekilde, o saclar butun gun ooole durur. ancak uzunsa gun sonunda biraz sacak bir goruntu sergileyebilir. makyajlari cogunlukla hafiftir, kimisi hic yapmaz, kimisi bir tek allik surer, tenefuslerde de tazeler makyajini. en cok kullanilan malzeme tabi ki rujdur. eller de cok onemlidir, fakat her zaman manikurlu ve guzel elleri olan hoca bulmak zordur. oje varsa genelde renksiz, bazende kirmizi ve tonlari olur. turk bayan ogretmen tipini, diger insanlardan ayiran fiziksel ayrintilarin en goze carpanlari bunlardir, ancak unutulmamasini temenni ederim ki, bunlar sadece genellemedir..saygilar hocam..


turk, erkek ogretmen tipine bakalim simdi de hep beraber:erkek hocalarimizin** giyim kusami da, bayan hocalarimiz gibi, belirli kaliplarla sinirlidir. kumas pantolon-ceket takimi erkek hocalarimiz icin artik vazgecilmezden ziyade, zorunluluk halini almistir. cogunlukla onden uc dugmeli bir ceketle tamamlanan bu takimin rengi de kahverengi, haki, bazende gri tonlarinda olur. icine giyilen gomlegin ve takilan kravatin bu ceketle ve birbiriyle uyumu cok onemli olsa da, bu uyum malesef genellikle gozardi edilmekte, hocamiz cani o gun hangi kravati isterse onu taktigi icin, kiyafet bir anda zevksizlesmektedir. duz beyazin disinda, gomlek cok acik haki, gri, veya kahverengi olabilir, bu gomlekler cogunlukla gorulmeyecek kadar ince cizgilidirler de; daha da vahim durumlarda renk olayi bok sarisina kadar gider, ancak ben bu durumu gozonune almamayi tercih ediyorum. kravatin deseninin de dogru secilmemesiyle, ortaya kotu bir gorunum cikmasi cok raslanan bir durumdur, daha once de parmak bastigimiz gibi. erkek hocalarimizin giyimindeki bence cok onemli olan bir nokta da, paca boyu ve onun ayakkabiyla olan iliskisidir. bazen paca kisa kalir ayakkabiya, corap gorunur (ki corapin da en azindan yukaridaki renklerde olmasi gerekir ki gorundugunde bari siritmasin, beyaz kattiyetle kabul edilmez, ancak malesef yaygindir), bazen de 2 santim uzun kacar, ayakkabinin bag yerinde pot yapar ve cirkin bir goruntu sergiler. ayakkabilar bazen deri, bazen de daha yumusak bisiden olur, hic bilmem onun adini, geciorum. ama hakim renk, daima, daima, kahverengidir. erkek hocalarimizin da elinde alyans gormek cok muhtemeldir, ancak bazen el biraz sismancaysa, o bogumlarin ve killarin arasindan net olarak secilemeyebilir. sanki bir daha hic cikamyacakmis gibi durur, onu oraya nasi takmislar diye merak ettirir adami, hoca sinavda yanlis yaptigin yeri sana gosterirken, sen adamin parmagina bakip bunlari dusunursun..turk erkek ogretmenlerin el belirgin ozellikligi, neredeyse hepsinin biyigi olmasidir. orta yasli erkek hocalarda kalin, gur bir biyigin gorulmesi kacinilmazdir. sac konusunda ise farklilik gosterirler; kimi keldir, kimisinin tepesi acilmistir; ama hic biri saclariyla dikkat cekmez. cantalari genelde bond model, siyah veya kahverengi, koseleri asinmis cantalardandir. onu kursuye caaat! diye koyup, iki taraftan tik tik acarlar; icinde bi suru dosya, kagit vs. durur, kalem acilan tarafa takili durmaktadir, ayrica cantanin ici genelde bej saten kaplidir..

No comments: